Penaja Utama Blog Ini

Isnin, 16 Mei 2011

Aku Lupa Atau Scam Maybank2u




Seperti biasa kalau aku nak beli sesuatu barang atau produk melalui online Maybank2u adalah pilihan nombor satu aku.Walaupun aku ada akaun perbankan online yang lain seperti CIMB Clicks,Bank Islam & Paypal.


Seingat aku,mula daftar pada tahun 2009.Sudah 2 tahun lebih aku menggunakan perkhidmatan perbankan ni.Tapi yang menjadi masalah baru-baru ni ialah akaun Maybank2u aku tak boleh nak login.


Aku try berkali-kali masih tak boleh nak login.Bila masukkan username tertera perkataan seperti di bawah ni.


''Please make sure that your username is correct as per shown below. To proceed, please enter your password and click "Login"


Bila Username dah betul password pulak yang salah :


Password is not a valid password. Password must be a mixture of alphabets and number


Dah 2 tahun lebih guna perkhidmatan ni,tapi baru pertama kali jadi masalah pada aku.Biasalah sekarang ni kita sedia maklum kes-kes penipuan di internet melalui ONLINE TRANSFER.


Aku pun risau kalau pengguna lain yang tahu username & password aku kan.So aku terus  hubungi Maybank2u customer service di talian 1-300-88-6688.


Pegawai khidmat pelanggan dan beritahu masalah yang aku hadapi ni.Terus dia minta kebenaran daripada aku untuk reset akaun Mayabnk2u.


Langkah-langkah berjaga telah dilakukan.Dia cakap lepas reset tak boleh lagi nak guna username & password yang lama.Keesokan harinya aku pun terus pergi ke Maybank dan buat pendaftaran baru.


Perkara-perkara yang perlu dilakukan :


Langkah 1


Masukkan kad ATM/debit cart korang.
Pergi ke tab Maybank2u online.
Minta password 6 digit yang baru.


Langkah Ke-2


Login akaun korang.
Klik first time login.
Klik accept untuk terms & conditions.
Masuukan Access no (No kad ATM) & PIN (6 digit).
Akhir sekali klik Activate & ikut langkah seterusnya.


Langkah Ke-3


Isikan borang pendaftaran baru & berikan kad debit
& Kad pengenalan korang.
Lepas tu akaun dah boleh diguna.


Kalau berlaku perkara-perkara seperti di atas,aku harap korang peka & terus rujuk pegawai khidmat pelanggan Maybank2u.


Insya Allah akaun korang selamat.




Selamat mencuba :)



5 ulasan:

  1. x pernah gune maybank2u dan online shopping ni. huhu ketinggalan sikit

    Ibu Bapa suka anak Merempit

    BalasPadam
  2. oo.saya memang tak galak urusan online ni.x leh caya =)

    BalasPadam
  3. Freaky : Boleh cuba-cuba belajar

    Rozuan : Tak salah kalau guna.tapi kena tahu tip-tip keselamatn penggunaannya :)

    BalasPadam
  4. terima kasih share tentang ni..sbb sy pon jd mcm ni..

    BalasPadam
  5. Saya baru reg.. tapi tk boleh bukak.. try reg sekali lagi acc mmg dah aktif.. bila masuk ke forgot username pasword dia tulis your detail not found.. mcm mana?

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...