Penaja Utama Blog Ini

Sabtu, 2 Oktober 2010

Kemaskini Facebook Anda


Pada artikel kali ini saya ingin kongsikan serba sedikit mengenai laman sosial yang mendapat tempat di hati penduduk malaysia..Baru-baru ini dunia digegarkan dengan berita di mana Facebook telah berjaya mengalahkan Google dalam enjin carian terbanyak oleh pengunjung..Ini bermaksud facebook ramai dilayari oleh penduduk dunia & tidak terkecuali negara kita Malaysia sendiri berbanding dengan laman sosial seperti friendster,myspace,tagged,twitter & sebagainya.

Pada entri yang lepas saya telah kupaskan serba sedikit mengenai laman sosial ini.Tidak perlulah saya ulas dengan lebih lanjut : ).Entri kali ini saya ingin memberi pandangan  bagaimana anda boleh mengemaskini tag-tag gambar yang saya rasa tidak perlu dan menjadi sampah bagi profile gambar kita.Cuba anda lihat gambar seperti di atas yang mana terlalu banyak gambar yang tidak sedap mata memandangnya & mungkin profile anda  pun begitu juga.

Cara ini tidak melanggar etika-etika berfacebook sekiranya pengguna atau mereka yang suka akan cara seperti ini gemar berkongsikan apa sahaja kepada anda.Tetapi dengan syarat mereka hendaklah meminta izin terlebih dahulu kepada pengguna tersebut atau telah mengenali mereka terlebih dahulu.Langkah pertama anda adalah dengan membuang tanda gambar tersebut.selepas itu gambar akan hilang & pengguna yang menghantar akan mendapati gambar yang di tag itu telah dikeluarkan daripada tag mereka. 

Secara tidak sengaja pengguna tadi akan merasakan anda adalah orang yang serius dan sentiasa menjaga etika ketika berfacebook.Tindakan ini adalah betul kerana kemungkinan ramai di antara kita yang tidak ambil kisah,tetapi bagi mereka yang inginkan facebook mereka sentiasa kelihatan kemas perlulah mengambil langkah ini segera.

2 ulasan:

  1. Buat masa ini tak rancang nak buka akaun FB walaupun dapat contribute trafik dan PR. Cukuplar sekadar maintain tweeter je ;-)

    BalasPadam
  2. Saya rasa Facebook lebih viral daripada Twitter

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...